Hoe overleef ik… de voorbereidingen?

Ik ben groom, deze wedstrijd dan. Ok, ik groom niet voor Anky of Edward, ook niet voor Marcel of IJsbrand. Nee, ik groom voor Linda. Een wellicht íets onbekendere naam. Althans, nu nog, want ik denk dat ze na deze vier dagen wereldberoemd zal zijn.

En daar kom ik dan ‘in the picture’. De taak van de groom begint al met de voorbereidingen. Alles moet tot in de puntjes verzorgd. Gelukkig hoef ik nog niet te knotten met naald en draad, dat scheelt. Echter, het paard wordt volledig door de wasstraat gehaald, evenals het tuig. Alle tuigage en toebehoren worden nog even extra gecheckt.

De voorbereidingen betreffen niet alleen de dagen voor Wedstrijden Zuid. De voorbereidingen zijn al twee maanden in volle gang. Er moet worden geoefend, gelest, getraind en we moeten afstemmen over wie wat wanneer doet en waarom (of waarom niet). Ik vind het heerlijk hoor, dat groomen. Voor mij geen wedstrijdstress. Lekker met het paard bezig zijn zonder de zenuwen. Alles van dichtbij meemaken, maar niet té dichtbij.

Wat zal ik de komende dagen doen? Mijn voornaamste bezigheid zal de verzorging van het paard betreffen. Zorgen voor water en hooi. Vliegendeken om- en afdoen, borstelen en zadelen. De tijd in de gaten houden, paard vasthouden voor eventuele plaspauzes. Na de proef aan de hand uitstappen, afzadelen, afsponsen, eten geven en algehele verzorging.

De meeneemlijstjes zijn naast elkaar gelegd; het inpakwerk is begonnen en samen weet je meer dan in je eentje en dus zijn we er heilig van overtuigd dat we niets vergeten zijn. Zo’n wedstrijd is overigens een behoorlijke volksverhuizing, waarbij de spullen voor het paard ongeveer 85% van de ruimte innemen en de mensen moeten het met de resterende 15%.

De reis naar het mooie Brabant gaat bijna aanvangen, donderdagochtend zullen we al onderweg zijn omdat er in de middag al gestart moet worden in de F4. Linda heeft er zin in, ik heb er zin in en dus komt het goed. De komende dagen zal ik jullie op de hoogte houden van het wel en wee van deze slaaf… ehhh groom, uiteraard voorzien van het nodige beeldmateriaal.

De groom die liever anoniem blijft ;-)