De Futurity Proef wordt dit jaar voor het eerst in Nederland verreden. Yoni Blom heeft al ervaring opgedaan met deze proef in Duitsland. Ze hielp de organisatie om deze pilot te realiseren en is erg blij met deze ontwikkeling.

Yoni aan het woord: “In 2003 kwam ik voor het eerst in aanraking met deze proef. Ik werkte destijds bij Andreas Trappe, waar ik o.a. de merrie Drottning trainde. Met haar startte ik voor het eerst in deze proef op de DIM en met goede resultaten, we werden eerste in de viergangen en derde in de tölt. Meteen was ik al erg gecharmeerd van deze proef. De Futurity Test is speciaal ontworpen voor jonge paarden, dat wil zeggen 5- en 6-jarigen.”

“Het doel van deze proef is dat je je jonge talentvolle paard rustig laat wennen aan de wedstrijdsport. In deze proef wordt er rekening mee gehouden dat je paard nog in opleiding is tot rij- en sportpaard. Kleine foutjes worden sneller vergeven en hierdoor kun je spelenderwijs je paard de ervaring geven die hij later nodig heeft in de sportklasses. Ruiter en paard hebben zo meer rust en tijd om gedegen en eerlijk op niveau te komen. Eigenlijk lijkt deze proef meer op een fokkerijproef, hierbij wordt namelijk ook het vermogen en de kwaliteit van de gangen beoordeeld. In de gangen mag je variëren in het tempo, net wat het beste bij je paard past. Daarnaast krijg je een punt voor de presentatie. Tijdens de proef geeft de jury commentaar of soms een aanwijzing waardoor je je punt op kunt schroeven.”

Het idee om deze test naar Nederland te halen, ontstond omdat meerdere trainers tegen een probleem aan liepen. “Je wilt jonge paarden graag wedstrijdervaring bieden, omdat dat een essentieel onderdeel is van hun opleiding tot sportpaard, maar je wilt een jong dier ook niet overvragen door hem prestaties te laten leveren op wedstrijd waar hij nog niet aan toe is. Je kunt zulke paarden niet starten in de sportklasse B, maar wanneer je afzakt naar de lagere klassen, is dat niet helemaal fair als je zelf al sport A hebt gereden. Dat is frustrerend voor zowel de vrijetijdsruiters als voor de sportruiters maar deze proef biedt hier gelukkig een prima oplossing voor.”

“Ik wil de organisatie heel erg bedanken dat zij hier aan mee hebben gewerkt, om zo jonge paarden een eerlijke kans te geven om zich op een juiste wijze te ontwikkelen als sportpaard. Ik heb er erg veel zin in, om mee te rijden in deze primeur van de Futurity Test op Wedstrijden Zuid!”

Sneak preview: amazones die ook meerijden in deze proef zijn o.a. Anne Hiemstra, Irma Schortinghuis, Manuela Lekkerkerker, Noortje de Laat en Odette Nijssen

Noortje de Laat en Lygna starten in de nieuwe Futurity proef

Toke van Brantegem en Skrymir starten in de nieuwe Futurity proef

Anne Hiemstra en Strakur starten in de nieuwe Futurity proef

Manuela Lekkerkerker en Stigi starten in de nieuwe Futurity proef