Zoals elk jaar prijkt er op de poster van Zuid een sprekend beeld voor onze sport. Dit keer viel deze eer ten beurt aan tölt grootmeester Ródi frá Lágafelli, de inmiddels al 20 jaar oude ruin van Jaap en Yvonne Groven.

Poster 2012

Yvonne vertelt:

“Ródi was 5 jaar oud toen Jaap hem kocht op IJsland. Hij kwam naar Nederland en we gingen met hem aan de slag. Ik reed destijds sport met de helaas onlangs overleden hengst Vidar, Jaap was succesvol met zijn telganger Prins. Ook had Jaap destijds Gimsteinn al klaar staan als opvolger en omdat dat zo lekker liep, besloot hij al snel, dat ik een poging met Ródi mocht wagen in de wedstrijdbaan.”

“Achteraf gezien een goede keuze, omdat Ródi echt een paard is wat uitstekend bij mij past. Ródi is tamelijk heftig en elektrisch van aard. Ik blijf tijdens een wedstrijd makkelijk kalm, waardoor ik goed met Ródi samen kan werken, die juist wel wedstrijdspanning ervaart. Voor de proef kan hij echt nerveus zijn, hij kauwt dan graag op mijn hand op de spanning een beetje weg te laten vloeien. Ródi is überhaupt nogal oraal gefixeerd. Hij klappert vaak met z’n lippen, vind het leuk om de wereld om zich heen met z’n mond te onderzoeken en is natuurlijk, net als de meeste IJslanders, dol op eten en snoepjes. Als hij op wedstrijd is, staat hij altijd naar me uit te kijken als ik eraan kom, omdat hij weet dat hij dan een snoepje krijgt. Ik moet dan ook niet per ongeluk vergeten zijn snoepje te geven, dan blijft hij achter me aan lopen en mijn aandacht vragen tot hij zijn snoepje heeft gehad. Op stal doet hij dat trouwens ook, me volgen en altijd kijken wat ik aan het doen ben.”

“Ik heb meerdere fijne paarden gereden, maar met geen één had ik zo’n klik als met Ródi, hij is echt mijn vriendje. Met rijden is hij een heertje. Hij wil altijd 100% werken voor je, daarvoor verlangt hij van jou terug, dat je je ook 100% op hem focust. Ik vind het belangrijk om paarden afwisselend werk te geven en Ródi lijkt alles leuk te vinden. Dressuurmatig werk, buitenritten of op de baan, hij werkt altijd graag mee. Als je het goed doet, loopt hij als een zonnetje, ook als hij dan eens een correctie krijgt die hij verdiende, incasseert hij dat als een kerel, maar als je niet oplet, of hem onnodig in de weg zit, laat hij dat merken ook.”

“Daardoor is hij een erg goed leerpaard voor jonge ruiters, de reden dat hij ook een tijdje door Astrid Deen is gestart. Nadat zij hem had gereden pakte ik hem weer op en dat ging zo lekker, dat het vorig jaar weer resulteerde in goud.”

“Eigenlijk was ik dit jaar niet van plan om hem te starten, hij had al zoveel gedaan, hij mocht lekker thuis blijven en op z’n lauweren rusten. Nou, daar dacht Ródi heel anders over. Hij stond telkens hoopvol te kijken als we met de vrachtwagen bezig waren en heel sip en beteuterd als hij niet mee mocht. Hij kwijnde echt een beetje weg, het was duidelijk dat hij zich nog lang geen senior voelt en nog graag mee gaat op wedstrijd. Nou ja, als dat nou eenmaal zijn hobby is, waarom ook niet?”

“Het is soms wel een beetje passen en meten op wedstrijd, omdat ik ook jonge paarden heb die ik graag wil starten en Jaap natuurlijk ook druk doende is met zijn paarden, maar ik vind dat Ródi dat verdiend heeft, dat hij er gewoon bij mag zijn en ook mee mag doen tot hij zelf aangeeft dat hij het niet meer leuk vind.”

Yvonne en Rodi

dikke vrienden