De eerste keer

Tijdens Wedstrijden Zuid is er altijd wel ‘een eerste keer’. Dit keer Valerie Valentin die voor het eerst uit een startbox in de P3 startte.

Tweeënenhalf jaar geleden begon Valerie Valentin haar afstudeerstage voor de opleiding paardenhouderij bij stoeterij frá Skóti. De dames Rauwerda waren tevreden over haar en zodoende mocht Valerie na haar stage op de stoeterij blijven werken. De werkzaamheden bestaan vooral uit de verzorging van de paarden en KI. Daarnaast rijdt Valerie samen met haar collega Noortje de Laat de jonge paarden in.

Myrra frá Sauðárkróki werd voorheen ingezet voor de fokkerij en is nu het vaste rijpaard van Valerie. De twee zijn vanaf januari samen aan de slag en Wedstrijden Zuid is hun derde wedstrijd samen. Op eerdere wedstrijden hadden ze al in de PP1 en de F2 meegereden maar dit weekend startten ze voor het eerst vanuit de startboxen, in de P3.

“Thuis zijn er natuurlijk geen startboxen. We hebben ook nog nooit geoefend op een Telgangdag, dus dit weekend was echt de eerste keer voor ons in de startboxen. Donderdag zijn we al even gaan oefenen, weliswaar met geopende deuren. Myrra stapte toen meteen braaf de startbox in en stond heel rustig.

Toen gisteren de boxen gesloten werden, merkte ik wel meteen dat zodra de deuren gesloten worden, de paarden ook meteen wakker worden. Je voelt onder je dat het paard echt weg wil. Noor was er gisteren bij ter ondersteuning, maar voor Myrra hoefde het eigenlijk niet. Ze gedroeg zich keurig. Voor mij wel, ik was echt heel zenuwachtig. Starten uit een box is echt wel even wat anders dan gewoon telgangen op een baan, maar nu ik het eenmaal gedaan heb, vind ik het vooral heel leuk. Spannend, maar ook heel leerzaam.

Komend jaar mag ik Myrra in ieder geval nog rijden en ik wil volgend jaar met haar graag een goede F2 proef neer kunnen zetten. Daarnaast wil ik natuurlijk sneller worden in de onderdelen op de lange baan, want ik ben absoluut besmet met het telgangvirus.”

(door Kristel Spanjers)