Iedereen weet dat er tijdens Zuid altijd lekker gegeten wordt. Maar door wie wordt al dat lekkers klaargemaakt? En door wie wordt al die vaat weer netjes afgewassen klaar voor het volgende lekkers? Tijd om een kijkje te nemen in de keuken van Zuid, even babbelen met de keukenploeg.

Welke vrijwilliger is al het langste in de keuken? En waarom is iedereen er ieder jaar weer?

Het keukenteam is al zeker acht jaar lang een vaste ploeg. Dit maakt ook dat iedereen elk jaar terug komt. “Het werk is leuk en het geeft een waanzinnig gevoel als er weer een heerlijke maaltijd klaar staat”. Ondank dat het al jaren een vast team is komen er wel nieuwe gezichten bij. Of ja, nieuw… De derde generatie vrijwilligers zit er aan te komen, zo ook in de keuken. Ouders vrijwilligen op Zuid, nemen hun kinderen mee en die kinderen rollen automatisch in een vrijwilligerstaak. Dit maakt de ploeg zeer constant maar toch is er genoeg ‘vers bloed’. Het is uitkijken naar de vierde generatie.

Wat vind je het leukste werk om te doen in de keuken tijdens Zuid?

Alles is leuk, van het uien snijden in de ochtend tot het uitserveren van de Boeuf Bourgignon op vrijdagavond, van het inkopen met een beperkt budget tot het afwassen van de borden. Het is zo’n leuke groep en het werk is zo creatief dat alles geen moeite kost. Ook het feit dat het zo’n vaste, hechte groep is maakt dat 80% van het werk vanzelf gaat”.

Veel mensen zien het niet zitten om te vrijwilligen om dat ze dan, zo gezegd, niet alles kunnen zien of zelf geen tijd hebben om te rijden.
Is het goed te combineren, kijken/rijden en vrijwilligen in de keuken?

Eigenlijk niet. Als je lid wil zijn van het keukenteam moet je het niet erg vinden om weinig te zien. Je bent namelijk de hele dag bezig met het voorbereiden van de maaltijden. Alleen zondag kun je lekker de finales kijken, want dan hoeft er niet gekookt te worden.

Het komt er dus op neer dat deze ploeg het erg naar hun zin heeft daar in de keuken. Namens alle van het eten genietende mensen, dank jullie wel!