In het midden van de ovaalbaan staan vijf overdekte tafeltjes waarachter de juryleden plaats nemen. Vanuit het midden van de baan hebben ze goed zicht op de combinaties. De juryleden beoordelen de ruiters met cijfers van 1 t/m 10 waarbij ook halve punten zijn toegestaan. De punten worden getoond met cijferbordjes.

Voorzitter van de jury én jurylid op het NK Thorgeir Gudlaugsson, IJslander van origine maar al jaren woonachtig in Nederland, legt uit: “De uitdaging bij IJslandse paarden zit hem in eerste instantie in het zuiver rijden van de gangen. Een IJslander functioneert anders dan de meeste andere paardenrassen. Daarvan is de langzaamste gang stap, geef je wat meer gas voor de tweede versnelling dan krijg je draf. De derde en laatste versnelling is galop. IJslanders hebben vier of vijf versnellingen. De langzaamste is stap, de snelste galop. Voor de tweede versnelling hebben ze echter de keuze uit draf, tölt of telgang. Het rijden van deze extra versnellingen is geen kwestie van knopjes indrukken. Elk paard heeft zijn eigen gangenaanleg en de kunst en de uitdaging van onze sport is deze zo goed mogelijk te ontwikkelen. Het resultaat hiervan laten ruiters zien op een wedstrijd die wij jureren.

Het beoordelen van de ruiters tijdens hun proef is niet de enige taak van de juryleden. Ook ben je als jurylid verantwoordelijk voor de controle van het harnachement en een veterinaire check van het paard zodra het de wedstrijdbaan uitkomt. Naast het geven van punten, hebben de juryleden nog drie beoordelingsmogelijkheden. Ze mogen gele en rode kaarten uitdelen voor het maken van overtredingen, ten opzichte van andere ruiters, maar ook wanneer je onnodig grof bent naar je paard. Heeft een ruiter echter een opvallend vriendelijke rijstijl, dan beoordeelt de jury dit met een 1/2 punt extra”.

Op zondag wordt er ook een prijs uitgereikt aan de ruiter met de meest vriendelijke rijstijl: de Feather Light Prijs.

cijferborden

Jury aan het werk