Om op wedstrijden te mogen starten in de hoogste klasse, de zogenoemde Sport A of soloproeven, dienen combinaties zich te kwalificeren. Dit kwalificeren gaat via de Sport B proeven, waarbij de combinatie in de Viergangen en Tölt minimaal een 6.0 moeten hebben gehaald, in de Vijfgangen is een 5.8 voldoende om in het vervolg mee te mogen rijden in de hoogste klasse.

De T3 is zo’n sport B proef, waarbij de ruiters niet alleen proberen zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen, maar ook om deze felbegeerde norm te halen om de volgende wedstrijd in de T1, oftewel de Grote Toltprijs, te mogen starten. De onderdelen die gevraagd worden in de T1 en de T3 zijn hetzelfde, maar in de T3 rijdt men met twee of drie combinaties gelijktijdig en worden de onderdelen getoond op commando van de speaker. In de T1 mag de combinatie alleen de baan in en worden alle onderdelen één ronde getoond. Ook mag de ruiter voor zijn soloproef zelf muziek aanleveren waarop het paard extra mooi danst.

Vandaag lukte het drie combinaties om de felbegeerde drempel te behalen. Jeugdruiter Matisse Brummel behaalde met de hengst Yggur een 6.13 en heeft daarmee de leiding na de selectie. Ook België was succesvol in de T3, zowel Kurt Keppens als Robin Kerkhoven wisten hun paard fraai genoeg rond te sturen om een 6.0 van de juryleden te krijgen, zij eindigden op een gedeelde 2e plaats. Voor Robin, die vandaag 20 jaar wordt, was dit natuurlijk een extra mooi verjaardagscadeau.

Hilde van der Berg en Marieke Ensing bleven helaas net onder de norm steken met een 5.93, maar wel mogen deze amazones hun paarden zondag nogmaals zadelen voor de T3 A-finale, waarin de 5 beste combinaties uit de selectie strijden om de titel Nederlands Kampioen.

Matisse Brummel met Yggur

Robin Kerkhoven met Ey∂ir