Wanneer ik mensen vertel dat ik aan paardensport doe, of op z’n Brabants, “onder paardrijden zit”, is het meest gehoorde antwoord “Wat leuk, doe je aan springen of dressuur?”. Enthousiast vertel ik dan mijn inmiddels redelijk standaard verhaal over ons bijzondere ras. IJslanders zijn anders, ijslanders zijn gangenpaarden, ze kunnen tölten en rentelgangen. We rijden wedstrijden op een ovaalbaan om de gangen zo goed mogelijk te tonen of op een rechte baan voor de snelheidsonderdelen.

Marlies Visman, dressuur jurylid bij de KNHS, komt al jaren trouw naar Wedstrijden Zuid om de dressuurproeven te beoordelen en zij beaamt wat we natuurlijk allemaal wel weten. “Natuurlijk kun je dressuur rijden met een IJslander. Dressuur is niks anders dan het gymnastiseren van je paard, dat heeft ieder paard nodig om soepel te kunnen bewegen, ongeacht de discipline waarin het opgeleid wordt. Daarom is het belangrijk dat er, naast het hoofdprogramma op de ovaalbaan, ook aandacht besteed wordt aan de dressuur”.

Hannah van Litsenburg, medejurylid, vult aan “Enkele jaren geleden hebben Marlies en ik de KNHS proeven in het B, L en M zodanig aangepast dat ze voor alle ruiters toegankelijk zijn. Toch zien we helaas dat de animo voor de dressuurproeven terugloopt”.

Enkele combinaties, waaronder Pamela en Björn, timmeren hard aan de dressuurmatige weg. Zij scoorden 71% en behaalden daarmee de eerste plaats.

Pamela van Os en Björn van d’n Hertendreef

Juryleden Marlies Visman en Hannah van Litsenburg