We kijken met een trots gevoel terug op de NK/Wedstrijden Zuid het afgelopen weekend. Een beetje raar is het wel, het overvolle terrein vol topsport is nu weer leeg en de paarden gaan weer hun eigen gang. Gelukkig hebben we een schitterend evenement om naar uit te kijken! Net als in 2007 vinden de wereldkampioenschappen voor IJslandse paarden plaats op de terreinen van Stoeterij de Breidablik. We interviewden mensen vanuit verschillende invalshoeken over hun verantwoordelijkheden tijdens NK/Wedstrijden Zuid, wat ze tijdens de WK gaan doen en hoe ze zich hierop gaan voorbereiden.

Coen Buijse, organisator WK: “Voor mij zit het grote werk voor Wedstrijden Zuid vooral in de voorbereiding. Ik ben verantwoordelijk voor de bestellingen, waaronder drank, het boeken van de band en een eventueel showprogramma. Ook prijzenwerving is mijn pakkie an. Tijdens de week ervoor ben ik betrokken bij de opbouw en sjouwen we wat af, maar als het programma begint, zit voor mij het meeste werk er op.”

Wat is er veranderd in de loop der jaren? Coen:”Ik draai al een behoorlijk aantal jaar mee met Wedstrijden Zuid en als ik naar de afgelopen jaren kijk, vind ik enerzijds de continuïteit en anderzijds de groei van ons Zuid-team mooi om te zien. Kindertjes die aan de hand van hun ouders voor het eerst meekwamen naar de wedstrijd zijn nu taakverantwoordelijke. We zorgen goed voor onze vrijwilligers, daardoor blijven ze ook, vaak tientallen jaren lang. Doordat we elkaar steeds beter kennen en rekening houden met de steeds weer groeiende expertise van onze mensen, krijgen we ieder jaar beter de juiste mensen op de juiste plaats. We zijn goed geoliede machine, waar we met recht trots op mogen zijn.”

En nu de WK, hoe zien jouw werkzaamheden er dan uit? Coen: “Tijdens de WK is het hele horecagedeelte uitbesteed, verder heb ik grotendeels dezelfde taken als nu. Ik werk hecht met mijn medeorganisator Niek van Nunen samen. We overleggen veel, waarbij Niek vooral verantwoordelijk is voor de faciliteiten en het werk achter de schermen. Ik ben verantwoordelijk voor de frontoffice zaken. Tijdens Zuid hebben we bezoek gehad van de Amerikaan Doug Smith, die namens de FEIF kwam controleren of we onze zaken op orde hebben. Doug was zeer tevreden, het terrein ligt er mooi bij, de banen hebben hun WK-waardigheid opnieuw bewezen en de planning ligt goed op schema.”

“Het feit dat we al eerder een WK hebben gedraaid maakt het deze keer absoluut makkelijker. Er zijn natuurlijk grotere belangen mee gemoeid dan tijdens een NK, het budget is vele malen hoger. Spannend! Het geeft iedereen veel energie, we zijn meer dan enthousiast. Ook tijdens Zuid kregen we veel reacties van mensen die er naar uitkijken. En niet alleen in Nederland. vier weken geleden is de site met de aanmelding voor de vrijwilligers geopend en de aanmeldingen stromen binnen. We hebben er nu al meer dan 200 uit ruim tien verschillende landen. Dat is meteen onze beste marketingtool.”

“De sport, fokkerij, paarden én de prestaties zijn belangrijk, maar na de WK vervagen de resultaten in de wedstrijdring al snel. Wat blijft zijn de herinneringen aan de sfeer en hoe het georganiseerd was; het lekkere eten, de schone sanitaire voorzieningen, de vriendelijkheid van onze vrijwilligers, dat zijn de redenen waarom mensen nu terugkomen en zich er zo op verheugen. Ook de kaartverkoop gaat prima: we hebben inmiddels ruim 5.000 dagkaarten verkocht. Tot 1 januari 2017 kan iedereen nog gebruik maken van de vroeg-boek-korting. En je kan boeken met of zonder overnachting. Daar hebben we ook wat nieuws: de mogelijkheid van een royaal bed en de beschikking over elektriciteit, zonder het gedoe van gesleep met een caravan of het op- en afbouwen van een tent. Ook onze bezoekers en vrijwilligers willen luxe!”

Karin Reniers, verzorging vrijwilligers tijdens Zuid: “Sinds zeven jaar ben ik verantwoordelijk voor de verzorging van de vrijwilligers. We vinden het belangrijk dat er voor de vrijwilligers een ‘eigen’ plekje is, waar ze even bij kunnen komen, even stoom kunnen afblazen. Al heb je je wedstrijd nog zo goed georganiseerd, er zijn altijd onverwachte zaken die anders lopen dan gepland. Hier kunnen onze vrijwilligers daar even hun zegje over doen, zonder ruiters en publiek daarmee lastig te vallen. Bij mij dus. Ik krijg zowel de complimenten als de (soms) volle laag. Maar ik kan er tegen. De blijdschap van de mensen die je komen bedanken voor het lekkere eten en de goede verzorging, daar doe je het voor. Tijdens de WK volgend jaar ga ik een nieuwe uitdaging aan, dan sluit ik me aan bij het team van ringmeesters. Dat is al een goed ingespeeld team, verder krijgen we nog een cursus. Ik heb zin in deze uitdaging, we gaan er samen een feest van maken.”

Petra van der Linden, juryvoorzitter NK/Wedstrijden Zuid: “Als juryvoorzitter heb ik in het voortraject van de wedstrijd al regelmatig contact met de organisatie om de planning rond te krijgen. Ik zorg voor de zaken rondom hoefbeslag- en harnachementcontrole. Tijdens de wedstrijd ben ik druk met jureren, daarnaast ben ik het aanspreekpunt bij protesten. Ik kijk dan of het protest gegrond is, wat de regels er over zeggen en hoe we de situatie op kunnen lossen.”

“Tijdens de WK ben ik geen jurylid, maar moeder. Ik wil mijn dochter Christa Rike zo goed mogelijk ondersteunen, hopelijk weet zij zich met Vaðall opnieuw te kwalificeren. Gerard is de coach, ik ben verantwoordelijk voor de zaken er omheen. Natuurlijk kijk ik ook mee in de trainingen, mijn jury-oog is daar handig. Ik kijk overigens niet alleen met Christa mee hoor. Ik kijk met alle ruiters van het Nederlandse team mee die daar behoefte aan hebben. Maar eigenlijk rijdt Christa Vaðall bijna altijd zelfstandig. Ze is erg fanatiek en heeft veel doorzettingsvermogen. Wij stimuleren vooral dat ze lol heeft met haar paard en ook leuke dingen met hem doet. Vaðall moet ook gewoon paard kunnen zijn.”

“Als voorbereiding op de WK zijn we nu al bezig met kadertrainingen, het zoeken naar een passende trainer en het maken van een wedstrijdplanning. Gerard heeft echt een sporthart en veel ervaring, vooral in de motorsport; zowel met zelf topsport bedrijven als met het coachen van sporters. Hij gaat met Christa mee naar alle kadertrainingen, weet wat druk met je doet en hoe je om moet gaan met alle mensen die opeens iets van je willen.”

Majel Migo, hoofd technische zaken: “Vijftien jaar geleden kwam ik voor het eerst op Zuid. Ik ben zoals zo velen blijven hangen. Mijn taak is het faciliteren van een technische zaken, waaronder de elektra, watervoorzieningen en de riolering. Het voortraject naar de wedstrijd toe en het afbreken zijn zaken die je goed kunt plannen, tijdens de wedstrijd zelf ben ik vooral troubleshooter. Het ene jaar zijn er meer akkefietjes dan het andere, ik weet nooit hoe mijn uiteindelijke weekend er uit gaat zien. Meestal vallen de problemen mee en heb ik een betrekkelijk rustig weekend. Ik vind het opbouwen en afbreken vooral het leukst. We hebben een geweldig team, de wedstrijd is voor mij een pauze tussen m’n werkzaamheden.”

“Van paarden zelf heb ik geen verstand. Bij een gesprek over een groen paard kom ik er pas na geruime tijd achter dat het niets te maken heeft met lilakleurige Milkakoeien. Het interesseert me ook niet zo, al vind ik het natuurlijk leuk als er bekenden van me succesvol zijn. Carla van Nunen heeft me ooit een lijstje gegeven met one-liners die je willekeurig kunt gebruiken als je langs de ovaalbaan staat, zodat het voor de omgeving lijkt of ik er kijk op heb. De WK? Natuurlijk ben ik er bij! Ook dan ben ik verantwoordelijk voor het takenpakket dat ik nu heb, ik zou niet anders willen.”

Dit was natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg in de voorbereidingen die nu gaande zijn voor de WK. Wil je zelf meedoen? Klik dan hier en geef je op als vrijwilliger. Of bestel je kaarten voor de WK hier.