Telgangren 250 m P1

Op vrijdagavond zijn de eerste twee doorgangen van de 250 m telgangren. Ook daar is Siggi met Eilimi de voorlopig beste. Met 23,99 sec. is hij bijna een seconde sneller dan nummer twee, Iben Andersen met Runi. Bij de herkansing op zaterdagochtend is hij er niet bij. Hij wil zijn paard sparen voor de speedpass. Dat moet hij zuur bekopen. De twintigjarige Máni van Noortje de Laat is hem te snel af: in de laatste doorgang loopt hij 23,78. Degenen die gisteren nog geen tijd hadden zetten die nu wel. De Deense Iben Andersen is derde, Jaap Groven met Gimsteinn vierde.

Spannend moment: Mani en Runi in de fotofinish

Telgangren 150 m P3

Op de 150 m is Erik met Hreimur de snelste. Zijn beste tijd 16,30 sec. Snilld van Michel Venner is maar driehonderdste sneller: 16,63. De derde deelnemer, Stijn Rottiers met Háleggur, weet maar één keer een tijd te zetten: 20,16.

Speedpass P2

De speedpass P2 is buitengewoon spannend. Er zijn een kleine dertig deelnemers. Een derde daarvan scoort in de eerste doorgang onder de 10 sec., en slechts twee combinaties komen meteen onder de 8 uit. Sigurður Marínusson rijdt met Eilimi 7,89; de laatste starter, de Nederlands Kampioen van vorig jaar, gaat daar net overheen: 7,88. In de tweede doorgang doet iedereen er een schepje bovenop, dat wil zeggen: degenen die nog geen tijd hadden doen voorzichtig aan, de anderen gaan voluit in een poging hun tijd te verbeteren. De meesten lukt dat. Iben Andersen scoort met Runi 8,14; Noortje de Laat met Máni 8,34, Michel Venner met Snilld 8,84 en ook Maryke van den Berg met Lukka en Jaap Groven met Gimsteinn komen onder de 9 seconden uit: 8,88 voor Maryke en 8,98 voor Jaap. Dan komen de snelste twee: gaat Siggi over Erik heen? Het lukt niet. Hij blijft steken op 8,01. Erik kan dan al weten dat hij gewonnen heeft, maar gaat desondanks voluit. Hreimur verbetert zijn tijd met tweehonderdste seconden: 7,86.

Gangenproeven

De zaterdag is voor de gangenproeven. Het begint al vroeg. Om 8.00 start de lichte viergangen V5: ruiters tonen tölt, draf, stap en galop. Ook hier weer een goed bezet veld: 38 deelnemers. De beste, Mariet Asjes met Merkúr, scoort boven de 6. De beste tien boven de vijf. Bij de V5 voor de jeugd wint Anne-Jet White met Spes, gevolgd door Britta van der Linden met Grimnir en Evi Boekel met Hrappur.

De V3, waarin twee snelheden tölt worden gevraagd – één aan het begin en één aan het eind – wordt gewonnen door Yoni Blom met de nog jonge Mörk (5) en een puntentotaal van 5,80. Drie combinaties delen de voorlopig tweede plaats: Jet Pels met Íma, Reinke de Laat met Blikki en Ariadne Ruthlein met Nói. Annette van Vollenhoven en Rúna Dejaifve delen de vijfde plaats.

Jet Pels met Ima

Reineke de Laat met Blikki

De jeugd heeft een eigen V3. Daaraan doen zes combinaties mee. De in Duitsland wonende Nederlandse Marit Scheen is de beste. Anne Kleijburg en Christa Rike bezetten de voorlopig tweede en derde plaats.

De 37 deelnemers aan de V2, viergangen sportklasse B, vechten om de eerste plaatsen. Het ligt allemaal extreem dicht bij elkaar. Drie combinaties halen de begeerde kwalificatiedrempel van 6,00: Yoni Blom scoort met Valur 6,03, Kirsten Anke Schönwetter met Tónn en Mieke van Vroenhoven met Grimnir halen precies 6,00. Dan volgen er twee combinaties op de vierde plaats met 5,97: Marielle Schimmel met Litfrið en Erik Spee met Lysingur. De plaatsen 6 t/m 10 liggen bijna even dicht bij elkaar. Yvonne Groven met Þengill en Bo Cavens met Brjánn samen op de zesde plaats met 5,90; Kiki Dirix met Punktur, Robin Kerkhoven met Eydir en Gerda Casimir met Strengur delen de achtste plaats met 5,80. Yvonne wint de B-finale later op de avond en mag dus door naar de A-finale van zondag.

Yvonne staat met Roði voorlopig eerste in de V1, de viergangen sportklasse A. Roði is inmiddels 20 en draait al heel lang mee. Maar hij doet het dus nog best! Yoni Blom met Hrannar en Alexandra Morineaux met Viðar volgen haar op plaats 2 en 3.

De beste vijf van de vijfgangen F1 scoren allemaal boven de 6.00. De Deense Iben Andersen wint de selectie, Sigurður Marínussen wordt tweede met Atli. Daarna volgen Iris Groenestijn met Drífandi, Marianne Timmerman met Flygill en Jaap Groven met Luðvík. De dag wordt afgesloten met drie viergangen B-finales, waaronder de al genoemde V2. Hendrik Wichert wint de C-klasse V3, Marleen van der Wielen de lichte V5.

Ariadne met Nói