Met bijna driehonderd deelnemers heeft de organisatie meer dan drie dagen nodig om alle programmaonderdelen af te kunnen werken.

Vijfgangen

Het begint al op donderdagavond met de vijfgangen lichte klasse en vijfgangen sportklasse B. In die laatste proef weet slechts één combinatie voldoende punten te scoren om door te mogen naar de A-klasse: Jaap Groven met Prins frá Wetsinghe. Vorig jaar reed hij met dit paard nog viergangen V1 en tölt T1; dit jaar start hij niet alleen in de vijfgangen, maar ook in de tölt T4, met tölt aan de losse teugel. Die wordt op vrijdagochtend als eerste gereden en ook daar is Jaap de beste en haalt zijn punten.

Jaap Groven met Prins frá Wetsinghe

Andere combinaties die opvallen in de vijfgangen zijn Els van der Heijden met Eldursson en twee zuiderburen: Lodewijk Bonnez met Svas en Stijn Rottiers met Vör. Dieuwertje van Muyden is met Þekkur de derde Nederlander in de finale.

De lichte vijfgangen wordt voorlopig gewonnen door Kyra van Herwijnen, gevolgd door Marian Berix en Kathleen Parel.

Kyra van Herwijnen – sleipnir fra Skidbakka 3

Töltproeven

De vrijdag is vrijwel helemaal ingeruimd voor de tölt: zeven verschillende klasses, gevolgd door vier B-finales (plaats 6 t/m 10). Voorafgaand daaraan vinden de eerste twee doorgangen van de telgangren 250 en 150 m plaats. En er is nog de Futurity test, een demonstratieproef voor jonge paarden. In de al genoemde T4 gaan naast Jaap ook Eva Beun met Bjartur, Demi Brummel met Ástasól, Manuela Lekkerkerker met Gandur en Josien Warris met Fjör door naar de finale.

Bij de T2, dezelfde proef maar dan solo gereden, wint Yoni Blom met Hrannar, een zwarte Tyrson-zoon met hetzelfde bewegingspatroon als zijn vader. Ze blijft haar moeder Chris Blom met Fylkir net voor. Lodewijk Bonnez en Franka Struik delen de derde plaats. Jaap Groven rijdt zich met oudgediende Gimmstein (18) net de finale in.

Twee combinaties moeten helaas gediskwalificeerd worden. Stella Timmerman omdat haar Svartbakur besluit de proef aan de andere kant van de afscheiding voort te zetten. En Sigurður Marínusson omdat hij bij het omkeren te ver doorrijdt.

De T7 – langzame tölt op de ene hand, een sneller tempo op de andere – is de proef met de meeste inschrijvingen van dit toernooi. Maar liefst 67 combinaties verschijnen aan de start. De cijfers liggen dicht bij elkaar. De winnaar, Mariet Asjes, scoort 5,57. Voor plaats 10 – Jet Pels en Ellen Meesters – is 5,30 gegeven. Marleen van der Wielen, Anjo Blom, Tessa Nederend en Ariadne Ruthlein mogen meteen door naar de A-finale.

Voor de jeugd is een aparte T7 uitgeschreven, waaraan dertien combinaties meedoen. Hier liggen de punten nog dichter bij elkaar. Anne-Jet White wint met 5,43. Dan volgen drie combinaties ex aequo op de derde plaats: Robin Riphagen, Britta van der Linden en Michelle Jans. Danielle Mink volgt hen op de voet met 4,77.

De T5 is een C-klasse proef waarbij na de langzame tölt het tempo op de lange zijdes versneld moet worden. Met 37 deelnemers ook niet onpopulair. Annette van Vollenhove is met Fitja-Hölkvi de beste. De zussen Noortje en Reineke de Laat bezetten de voorlopige plaatsen 2 en 3 met respectievelijk Kolfinna en Blikki, gevolgd door Astrid Rueb met Lundi en Lisa Vermaas met Eyglo.

De B-klasse T3 kent dezelfde onderdelen als de T5, maar heeft nog een derde onderdeel: de snelle tölt. Hier doen 46 combinaties aan mee. Drie van scoren een 6,00 of hoger, de kwalificatiedrempel voor de A-klasse: Yoni Blom met Valur, Wilma van Duuren met Árvakur en Annemarie Wittebrood met Sólon. Josien Warris met Skjóni (5,80) en Yvonne Groven met Þengill (5,77) verwerven een ticket voor de A-finale. De zes deelnemers aan de B-finale liggen maar 0,1 punt uit elkaar. Dat gaat dus spannend worden!

De laatste selectie is voor de T1, de sportklasse A tölt, met hetzelfde vraagprogramma als de T3. De selectie wordt met 6,83 overtuigend gewonnen door Iben Andersen met Sleipnir, die eerder dit jaar in Denemarken al boven de 7 scoorde. Erik Spee wordt met Sjóli frá Nyttland met 6,63 tweede. Met dit paard haalde hij in het voorjaar bij Hestarholt zijn kwalificatiepunten. Yvonne Groven met Roði en Alexandra Morineaux met Viðar delen de voorlopig derde plaats. Marjolein Strikkers met Sprettur en Linda Roosen met Boreas eindigen ex aequo als vijfde.

Telgangproef PP1

Het is geen verrassing dat regerend wereldkampioen, Sigurður Marínusson met Eilimi, de telgangproef wint. Hij scoort 8,00 rond. Snelle tijden (8,4 en 8,3 sec.) en mooie cijfers. Met zijn andere paard, Atli frá Norður-Hvammi, blijft hij daar bijna een halve punt achter (7,57), maar het zijn even goed mooie punten: cijfers tussen 6 en de 8, waarbij een 7,5 en een 8 voor terugnemen opvallen; en een tijd van 8,7 en 8,5 seconden. Iben Andersen doet het ook hier goed. Met Runi wordt ze derde met een totaal van 6,05; ook zij weet eenmaal onder de 9 sec. te scoren. Michel Venner, ook een WK-ganger op dit onderdeel, wordt met Snilld vierde (5,96), Franka Struik met Tun vijfde (4,67). Snelle tijden worden er door de overige deelnemers niet gezet. Maar wel leuk dat er zoveel – 34 in totaal – combinaties meedoen!

B-finales tölt

De finale van de T7 wordt gewonnen door Huub Ruisbroek met Skella. Evi Boekel mag met Hrappur door naar de A-finale van de T7 Jeugd. Monique Verbeek met Snörp wint de B-finale T5. En Matisse Brummel krijgt met Lettir een herkansing voor de T3.

Matisse Brummel met Lettir

Futurity

De Futurity proef is speciaal voor jonge paarden. Zie ook het interview met Yoni Blom. De zussen Blom zijn oppermachtig in deze proef: Yoni bezet met Sjóður en Mörk plaats 1 en 2, Anjo volgt met Gráni op plaats 3. Noortje de Laat en Ellen Meesters worden vier en vijf.